Haber Bandı Gündem Sivas’ta şap alarmı! Türkiye'nin en büyük hayvan pazarı kapatıldı
Sivas’ta şap alarmı! Türkiye'nin en büyük hayvan pazarı kapatıldı

Şarkışla ilçesinde yer alan ve Türkiye’nin en büyük hayvan pazarı olarak bilinen Şarkışla Hayvan Pazarı, komşu illerde tespit edilen şap hastalığı nedeniyle önlem amaçlı olarak süresiz kapatıldı.

04 Şubat 2025 - 17:57

Sivas’ta şap alarmı! Türkiye'nin en büyük hayvan pazarı kapatıldı

Hayvancılığın merkezi konumundaki Sivas’ta bulunan ve 10 bin büyükbaş ve küçükbaş hayvan kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük hayvan pazarlarından biri olarak kabul edilen Şarkışla Hayvan Pazarı, şap hastalığı tehdidi nedeniyle ikinci bir emre kadar kapatıldı.

Kapatma kararını duyuran Şarkışla Belediye Başkanı, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, bölgedeki komşu il ve ilçelerde şap hastalığının görülmesi üzerine, salgının yayılmasını önlemek adına pazarın geçici süreyle kapatıldığını belirtti.

"TEDBİR AMAÇLI KAPATILDI"

Belediyenin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Şarkışla Hayvan Pazarı, tedbir amaçlı olarak ikinci bir emre kadar kapatılmıştır. Hemşehrilerimizin ve üreticilerimizin mağduriyet yaşamaması bizler için büyük önem taşımaktadır. En kısa sürede sağlıklı günlerde tekrar buluşmayı diliyoruz.

Yetkililer, sürecin yakından takip edildiğini ve pazarın yeniden açılması için gerekli önlemlerin titizlikle değerlendirildiğini bildirdi.

ŞAP HASTALIĞI NEDİR, NASIL YAYILIR?

Şap hastalığı, çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyonudur.

ŞAP HASTALIĞI NASIL YAYILIR?

Kimyasal etkenlere karşı dayanıksız olan şap virusu pH 7,0- 7,7 de etkilenmemekte (stabil olmakla) birlikte asit ve alkali şartlarda kısa sürede inaktive olmaktadır. Hastalık direkt ve indirekt olarak yayılmaktadır.

Hastalığın en belirgin yayılma yolu havada bulunan virusun solunum sistemi ile alınmasıyla olmaktadır. Enfekte veya kuluçka dönemindeki hayvanlar solunum, deri, sekret ve ekstretleri, süt ve sperma ile virusu saçmaktadır. Hastalık bulaşık (kontamine) hayvan ürünleri, bulaşık (kontamine) araç ve aletler, insan, yabani hayvanlar, kuşlar, rüzgar ve nakil araçları ile de bulaşabilmektedir.

İnsanlar da ise enfekte hayvanlar ile temas veya enfekte et ve süt ürünleri ile enfeksiyonu nadiren aldıkları bildirilmektedir.

 

Kaynak İHA
YORUMLAR
{{ commentList.length }} Yorum
YORUM YAP

Seç