Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) maymun çiçeği virüsünün yayılmasını "uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu" olarak tanımasının ardından, Sağlık Bakanlığı da ''2024 yılı M Çiçeği (mpox) Rehberi''ni yayımladı.
Maymun çiçeği virüsü nedeniyle Afrika Birliği, acil durum ilan etti. Hızla yayılan maymun çiçeği virüsü dünya için ciddi bir tehlike oluşturabilir. DSÖ, geçtiğimiz günlerde maymun çiçeği adı verilen mpox vaka sayısında son 2 ayda büyük bir artış yaşandığını belirtmişti. Peki, maymun çiçeği virüsü Türkiye'de görüldü mü, nasıl bulaşıyor?
Afrika bölgesi dışındaki ilk M çiçeği virüsü (mpox) vakası İsveç'te tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, virüsten etkilenen ülkelere "birlikte hareket etme" çağrısı yaptı. Ghebreyesus, tüm ülkelere gözetimi artırma, veri paylaşma ve bulaşmayı daha iyi anlamak için çalışma çağrısında bulundu. M çiçeği virüsü fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.
Pakistan, Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelen 3 yolcudan mpox (maymun çiçeği) virüsü tespit etti. Hastalar havalimanında belirlendi, varyantlar hakkında bilgi verilmedi.
Kongo ve komşu ülkelerde görülen maymun çiçeği virüsü Afrika kıtasının dışına sıçradı. Dünya Sağlık Örgütü, İsveç'in Afrika bölgesi dışındaki ilk maymun çiçeği vakasını doğruladığını bildirdi.
Sağlık Bakanlığı’ndan maymun çiçeği virüsüne ilişkin açıklama geldi. Türkiye’de henüz maymun çiçeği vakasına rastlanılmadığı belirtilen açıklamada, kısıtlama ve ek tedbir ihtiyacı olmadığı belirtildi. Bakanlık açıklamasında, “Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yürütülmekte, bilim kurulumuz ve sağlık altyapımızla süreç hassasiyetle takip edilmektedir.” denildi.
Dünya Sağlık Örgütü, Afrika'da birçok ülkeye yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle iki yıl içinde ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, maymun çiçeği virüsüne ilişkin açıklama yaptı. Afrika’dan dünyaya yayılan virüsün yakından takip edildiğini söyleyen Bakan Memişoğlu, “Şu anda herhangi bir alarm durumumuz söz konusu değil.” bilgisini paylaştı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 için pozitif test oranının son haftalarda arttığını ve bazı bölgelerde %10'un üzerinde olduğunu belirtti. Salgın 4 yılı aşkın süredir devam ediyor ve "küresel acil durum" kategorisinden çıkarılmış olmasına rağmen, hala "küresel salgın" olarak değerlendiriliyor.
Elektronik sigara kullanımı, sağlık uzmanları ve toplum sağlığı savunucuları arasında ciddi endişelere yol açıyor. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Orhan Yücel, e-sigaranın potansiyel sağlık risklerini ve özellikle gençler üzerindeki olumsuz etkilerini gözler önüne serdi. Yücel, elektronik sigaranın akciğerlerde Kovid-19 benzeri lezyonlar oluşturabileceğini ve bu lezyonların kısa sürede bile ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.
Kavurucu sıcaklarla birlikte klima kullanımının artması, çocuklarda 'lejyoner hastalığı' olarak bilinen "Legionella pneumophila" bakterisi kaynaklı zatürre salgınına neden oldu. Özellikle otel ve tatil köylerinde klima maruziyetine bağlı hastalıkların yükselişe geçtiğini söyleyen Prof. Dr. Şevket Özkaya, bu durumun şaşırtıcı ve endişe verici olduğunu ifade etti.
Sağlık Bakanlığı görevine getirilen Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, düzenlenen törenle görevi Dr. Fahrettin Koca’dan devraldı.
Bebekken geçirdiği beyin kanaması sonrası yüzünde oluşan ve zaman içerisinde büyüyen kitle nedeniyle iki farklı yüzü varmış gibi görünen ve zor günler geçiren 14 yaşındaki Enes, bir gözünü kaybetti. Hayalinin doktor olmak olduğunu dile getiren Enes, tedavi olursa ilk olarak aynaya bakarak gülümseyeceğini söylüyor.
Spor 23:07
Spor 22:58