Haber Bandı Yazarlar Dr Ahmet AKDAŞ ​​​​KİMYASAL PEELİNG
Dr Ahmet AKDAŞ
Yazara Ait Tüm Yazılar
Dr Ahmet AKDAŞ Mail Adresi
​​​​KİMYASAL PEELİNG
05 Şubat 2025

 ​Peeling; Deriyi canlandırmak, gençleştirmek, görünüşünü iyileştirmek ve lekeleri azaltmak için bazı kimyasal solüsyonların uygulamasıdır. Bu tedavide deriye, yüzeysel tabakaların ayrılmasına ve soyulmasına neden olan kimyasal bir asit uygulanır. Çok sayıda kimyasal peeling ajanı olmakla birlikte en sık kullanılanlar glikolik asit(şeker kamışı asiti ), Alfa hidroksi asitler (AHA), triklorik asit (TCA), salisilik asit ve kombinasyonlarıdır. Bunların pek çoğu meyvelerden elde edilen asitlerdir.
Peeling; Güneşin, yaşlanmanın, kirli hava ,sigara benzerifaktörlerin deride oluşturduğu kırışıkları, lekeleri, çilleri, kanser potansiyeli taşıyan lekeleri, melazma denilen hormonalveya gebelik lekelerini tedavi etmek için kullanılan tıbbi bir uygulamadır. Aktif aknede iyileşmeye ve akne izlerini düzeltmeye yardımcı olmaktadır. Deride oluşturulan soyulmanın ardından iyileşmeyi takiben oluşan yeni cilt dokusu daha canlı, parlak ve lekelerde azalma veya tamamen iyileşme olur.
İşlem yüz ve boyun bölgesine hastanın derisinin durumuna göre bir asit solüsyonu seçilerek doktor tarafından uygulanır. İşlem yapılacak bölge temizlendikten sonra tedavi alanına uygulama yapılır. İşlem esnasında 5-15 dakika sürebilen hafifyanma ve batma olabilir. İstenilen sonuçlar için birkaç seans gerekebilir.
Kimyasal peeling derinliğine bağlı olarak hafif veya güneş yanığı benzeri reaksiyon oluşur. Yüzeyel tipte 1-5 gün süren kızarıklık, hafif soyulmalar olur. Derin uygulamalardan sonra ödem ve deride gerginlik yanısıra kahverengi bir tabaka oluşumu olabilir ve bu tabaka 7-10 günde soyulur.
Peeling öncesi nelere dikkat edilmeli? Öncelikle peelingişlemi planlanan hastanın tedavi süresince tedavi alanına tahriş edici uygulamalar yapmaması gerekir. Bunlar aşırı sıcak su, sıcak banyo, ağda v.b. uygulamalar. Ayrıca hastanın kullandığı ilaçlar varsa doktoru bu konuda tedavi öncesi bilgilendirmesi gerekir. Oluşabilen kabuklar soyulmamalı, hekim tarafından önerilen nemlendirici kremler kullanılmalı ve güneşten korunmaya dikkat edilmelidir. Kimyasal peeling; Tedaviyedüşük konsantrasyonlarla başlanır, cildin cevabına göre asitkonsantrasyonu giderek artırılmaktadır. Hangi asitinkullanılacağına doktor karar vermektedir. Tedavi akneye bağlı renk değişikliklerinde daha hızlı cevap verirken diğer renk değişiklikleri (gebelik ve güneş lekeleri ) daha inatçıdır. Aynı şekilde çökme şeklindeki izlerin tedavisi de daha zaman alıcı ve daha zordur.   Kimyasal peeling uygulamaları yaz aylarında yapılmamaktadır. Daha çok kış ayları ve soğuk havalarda yapılmaktadır.

Cildinizi dermatolog’unuza emanet ediniz.                                                  Dr. Ahmet AKDAŞ

                                                                                                                      Cilt hastalıklar uzmanı


Seç