Dr Ahmet Akdaş
Yazara Ait Tüm Yazılar
Dr Ahmet Akdaş Mail Adresi
MEZOTERAPİ
30 Kasım 2024


​Mezoterapi; lokal, tıbbi veya kozmetik sorunları tedavi etmek için bazı ilaçların veya ürünlerin tek veya karışım yapılarak, intradermal (deri içine ) veya deri altına injeksiyon yapılmasına denilmektedir.

Tarihçesi uzun yıllar öncesine dayanmakla birlikte, son 10-15 yıldan beri yoğun olarak estetik tıpta kullanılmaktadır. İlk zamanlarda daha çok bazı hastalıkların tedavisinde, en çokta ağrı tedavisinde kullanılmıştır.  Son yıllarda dermatolojide deri altı yağ dokusunu eritmek ve incelmek için, sac dökülmelerinin tedavisinde, güneş ve gebelik lekelerinin azaltılmasında, derinin gençleşmesi ve elastikiyet kazanmasıda, gebelik çatlaklarında, derideki enfeksiyöz yaralarda, akne tedavisinde, ekzema ve gece yanığının( zona ) kullanılmaktadır.

Günümüzde mezoterapide kullanılan ilaçlar ve ürünlerin içeriğinde ciddi formülasyon, gelişmeler olmaktadır. Gençlik aşıları, kollojen aşıları, hyalurinic asidler, leke açıcı ürünler, vitaminler, amino asidler, polinukleotidler ( somon DNA ) bunlar dan bazılarıdır.

Hyalurinic asid normalde deride bulunan ve su tutan, deriye nem ve gençlik veren bir maddedir. Sadece hyalurinic asid uygulaması bile deriye nem ve gençlik sağlamaktadır. Özellikle kuru derisi olanlarda veya sürekli krem kullanamayan kişilere uygulanabilir. Tek başına kullanılacağı gibi, diğer bazı ürünlerle karıştırılarak yani kokteyl yapılarakta enjekte edilebilinir. Nasıl ve hangi ürünle kombine edileceği,hastanın problemine göre hekim karar vermektedir. Leke problemi varsa leke açıcı, yaşlanma belirtileri yoğunsa antiaging ürünler ( somon DNA, amino asidler, peptitler ve vitaminler ) katılabilir. Hyalurinic asidin güvenlik marjı oldukça yüksek olup, bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Nasıl bir uygulama olacağı, ne kadar zaman aralıklarla uygula yapılacağı, kaç seans olacağı doktorun muayenesi sonrası sorunun büyüklüğüne ve ciddiyetine göre planlanır.

Gençlik aşıları, kollojen aşıları ve polinukleotidler daha çok yaşlanma belirtilerini azaltmak için uygulanır. Bu ürünler deride kollojen ve elastin liflerinin yapımını artırır ve deride ki yaşa bağlı incelmeleri, çizgilenmeleri, kırılmaları azaltır. Aynı zamanda derideki nem düzeyini de artırmaktadır. Mezoterapi en sık yüze uygulanmakla beraber, ellere, göz kapaklarına, boyun bölgesine de uygulanmaktadır. İşlemden önce deri iyice temizlenir ve lokal anestezik krem uygulanır. Lokal anestezi sağlandıktan sonra tekrar antiseptıkler ile deri temizlenir. Tüm yüz bölgesine mezoterapi iğneleri ile işlem yapılır. Her seans uygulamasında yaklaşık 150-200 adet injeksiyon yapılır. Bu nedenle enfeksiyon açısından çok dikkat edilmesi gereken bir işlemdir. Uygulama işi bilen bir uzman doktor tarafından, temiz, steril bir ortamda yapılmalıdır. Klinik ve hastane şartları dışında işlem yapmak yasal değildir. Mezoterapi işleminde bilinen yan etkiler; en sık enjeksiyon sırasında veya sonrasında alerjik reaksiyonlar oluşabilir ve hemen buna yönelik tedavi başlanması gerekebilir. Temiz şartlarda yapılmaz ise enfeksiyon oluşması ciddi bir sorundur. İleri düzey şeker hastalığı olanlara, deride enfeksiyonu olanlara, gribal veya ateşli hastalığı olanlara, akut allerjisi olanlara, kanser tedavisi görenlere, gebelere ve emzirme dönemindeki annelere mezoterapi yapılmaz.

Cildinizi dermatolog’unuza emanet ediniz.                                                  Dr. Ahmet AKDAŞ

                                                                                                                        Cilt hastalıklar uzmanı

 


Seç