Haber Bandı Yazarlar Dr Ahmet Akdaş SİVİLCELER ( AKNE ) VE TADAVİSİ
Dr Ahmet Akdaş
Yazara Ait Tüm Yazılar
Dr Ahmet Akdaş Mail Adresi
SİVİLCELER ( AKNE ) VE TADAVİSİ
15 Ağustos 2024


Deri, vücudun en büyük organıdır. Toplam vücut ağırlığının yaklaşık %16’sını oluşturarak vücudun en ağır organı olma özelliğine sahiptir. Yetişkinlerde 1.2 - 2.3 metre karelik bir yüzey alanı oluşturur.
Temel olarak 3 tabakadan oluşur: En dışarda yüzeysel tabaka (epidermis), onun altın orta tabaka (dermis). Bu tabaka deriye sağlamlılığını verir. Elastin ve kollejen lifler bu tabakada bulunur. Deri ekleri dediğimiz kıl kökleri yağ ve ter bezleri de bu orta tabakada bulunur ve bir kanalla dışarı açılır. Üçüncü ve en alt tabaka ise hipodermis dediğimiz yağ tabakasıdır.
Akne(sivilce); ergenlik dönemimde (ortalama 10-12 yaş) başlıyan, yağ bezlerinin kanallarında tıkanmaya bağlı olarak gelişen. Yüz başta olmak üzere yağlı bölgelerde , siyah renkli tıkaçlar, yağ bezinin şişmesi ve enfeksiyonu ile kendini gösteren bir hastalıktır. Akne, az veya çok şiddetli olarak, neredeyse herkeste görülür. Sıklık ve şiddeti 16-20 yaşlarda belirgin olarak artar. Ergenlik aknesi, mültifaktöriyel ( çok faktörlü ) bir hastalıktır. En önemli faktörler, ergenlikle beraber yağ bezlerinden yağ yapımının artması, kanallarda tıkanmalar, genetik yatkınlık ve yağ bezlerinin enfekte olması sayılabilir. Ergenlik öncesi androjen hormonu düşüktür. Ergenlikle beraber bu hormonun artmasıyla birlikte derideki yağ bezleri büyür ve yağ salgısı artar. Bu nedenle akne oluşumunda hormonların etkisi oldukça önemlidir.
Akne, en çok yüzün orta kısımlarında (alın, burun, çene ) olmak üzere, yüzün tüm alanlarında, vücutta sırt, omuz ve göğüste siyah noktalar, kızarık tarzda kabarıklıklar ve çıbanlarla kendini gösterir.  Bazen o kadar büyük olur ki ( kistik akne ) nohut ve fındık büyüklüğünde iltihaplanma şeklinde görülebilir. Akne,
Yaş dönemi hastalığı olmasından dolayı çoğu kişiler herhangi bir tedaviye gerek duyulmayacağı, kendiliğinden iyileşeceği düşüncesinde olabilirler. Ancak akne belli bir dönem sorunu olmasına rağmen,
iyileşirken çok kötü izler bırakabilir. Bundan dolayı mutlaka tedavisi yapılmalıdır. Öyle ki çoğu zaman akneyi tedavi etmek, izlerini tedavi etmekten çok daha kolay ve daha az maliyetlidir.
Tedavide birinci kural, cildin doğru ve düzenli bir temizleme ajanı ile temizlenmesidir. Tedavi bazen lokal tedavilerle olabileceği gibi( krem, jel ve solüsyon gibi ), bazende sistemik tedaviler uygulanabilir.
Sistemik tedaviler ağızdan alınan antibiyotikler ve retinoid dediğimiz bazı ilaçları kapsamaktadır. Retinoidler; halk arasında yanlış inanışın aksine, son derece etkili ilaçlardır. Bunlar A vitaminin üretilmiş, sentetik türevleridir. Piyasada Roaccutane , Acnegen ve zoratanin olarak bulunmaktadır. Bu ve diğer tüm tedavilerin mutlaka bir cilt hastalıkları uzmanı tarafından yapılması gerekir. Aksi durumlarda yanlış ve yetersiz tedavilerle zaman kaybedilmekte, bazende son derece kötü izler kalmasına neden olunmaktadır. Akne tedavisi güzellik salonlarında ve uzman olmayan kişiler tarafından yapılamaz. En değerli giysiniz cildinizi, dermatolog’unuza emenet ediniz .
 
Uz. Dr. Ahmet AKDAŞ
Cilt Hastalıklar uzmanı
 


Seç